Sancai Taiji Iskola

| Nyitó oldal | A Tai-chi-ról | A taiji és én | Versenyeredmények | Edzések | Taiji Blog | Taichi in English | Taichi cégeknek | Taichi a médiában | Fotóalbum | Kapcsolat |

A Tai-chi-ról

Üdvözlet a leendő Tai-chi / Taiji / Tajcsi gyakorlóknak

Szeretettel köszöntök mindenkit!

Iskolánk kínai neve az jelenti: három(san) természeti erő(cai): ég, ember, föld.

Fantasztikus szerencse, hogy embernek születtünk, és ezen a földön élhetünk! Mégis az ember sok napját úgy tölti, hogy elvonszolja magát a munkába/iskolába, túliéli valahogy a napot, majd másnap kezdi elölről. Sopánkodunk a múlton, szorongunk a jövőtől, nehéznek találjuk, hogy a jelenben legyünk, és élvezzük azt.

Úgy találtam, hogy a taiji gyakorlás során sikerült erős gyökereket eresztenem, ami segít abban, hogy megőrizzem az egyensúlyomat az élet különböző helyzeteiben, másrészről sikerült az ég felé emelni tekintetem, és rájönni, hogy több vagyok mint 60 kg színhús :)  Ezt a tapasztalatomat szeretném megosztani a diákjaimmal.

Mi az a taichi?

A taiji quan belső erős harcművészet. A nagy kung fu család tagja, de nem az izomerőt fejleszti első sorban, mint a külső erős stílusok, hanem a belső energiát, az úgynevezett "qi"-t (ejtsd: csi). A kínai hagyományos orvoslás szerint ha akadálytalanul áramlik bennünk, egészségesek vagyunk, ha pedig valahol megakad, valahol több, valahol kevesebb qi lesz, és ez okozza a betegségeket. A taiji gyakorlása során ez az energia kiegyensúlyozódik, így az egészség megőrizhető, a betegség pedig megelőzhető.

Ahhoz, hogy a taiji használjon, nem kell ebben hinnünk :) elég, ha megtapasztaljuk. Fél év gyakorlás után mindenki maga is éreztheti a taiji jótékony hatását.( Erről írnak az iskola tanítványai a "taiji és én" oldalon, ahol azokat a házi feladatokat tettem közre, amelyeket fél év, illetve másfél év gyakorlás után írtak érzéseikről, tapasztalataikról.)

Mire jó a taichi?

Látványosan javul a koncentrációs képesség. Az első időkben nehéz még egy egyszerű mozdulatot is megjegyezni. Az ember elámul, hogy nem tűnt fel neki idáig, hogy nem tudja merre van a bal keze, jobb lába. A taiji-t hívják úgy is: meditáció mozgásban. A meditáció segít megtisztítani az elménket a felesleges gonolatoktól. Olyan mint egy nagytakarítás, minden a helyére kerül, a fölösleges dolgok pedig kikerülnek. Ezért érzi úgy magát az ember edzés után, hogy minden gondja, amit magával hozott az edzésre, elrepült. Idővel és gyakorlattal ezt a tapasztalatot át tudjuk vinni a mindennapi életünkbe is. A tanítványaim arról mesélnek, hogy jobban megy a munka, a tanulás, mert jobban tudnak koncentrálni, és kevésbé aggódnak.

Az idő elteltével mind a koordináció, mind a test hajlékonysága is fejlődik. Ez általában azzal jár, hogy az életben is jobban manőverezünk, és rugalmasabban állunk hozzá a dolgokhoz. Általában elmondható, hogy ha valamit sikerül megtanulni/kijavítani a taijinkban azt sikerül megtanulni/kijavítani az életben is.

Nem mellesleg a tanulók izomzata látványosan átalakul és megerősödik. Már a bemelegítés során minden izomcsoportot átmozgatunk, megnyújtunk, és az edzések során folyamatosan erősítünk/erősödünk. Így válik lehetővé, hogy olyanok is, akik idáig keveset mozogtak, elkezdhessék taijit, mert semmilyen különösebb sportolói előélet nem kell hozzá. Az edzések felépítése garantálja, hogy lépésről lépésre képesek lesznek egyre "nehezebb" mozgássor végrehajtására. Mindenki saját kondiciójának megfelelően végezheti a feladatokat, nem erőltetünk, siettetünk semmit.

Nem árulok el titkot, aki egyszer elkezdi a taijit nehezen hagyja abba. Ha ráérzünk az ízére, megtapasztaljuk, milyen is az összhangban lenni az éggel és a földdel, milyen is az áramlani, ahelyett, hogy állandóan újabb problémákba ütköznénk, akkor egyre mélyebben szeretnénk majd megismerni a taijit, magunkat és az életet.

Sok szeretettel várok mindenkit a SANCAI iskola edzésein, jó böngészést a még épülőben lévő honlapon,

Amitabha,

Dienes Ibolya

2016-12-28 23:56:38

 
2009 Budapest . GlobulaNetStudio